Revoltă într-un sat din Brăila, din cauza pestei porcine. Oamenii îşi apără animalele
Localnicii satului valea Cânepii refuză să le permită autorităţilor să le omoare porcii, deşi în satul vecin există un focar de pestă porcină.
Locuitorii din satul brăilean Valea Cânepii, aflat la mai puţin de 10 km de localitatea Lanurile, unde există un focar de pestă porcină africană, refuză să lase autorităţile să le intre în gospodării, pentru a le lua porcii, care ar trebui incineraţi ca măsură preventivă.
Prefectul de Brăila, George Paladi, a declarat presei că, în această situaţie, locuitorii din satul brăilean Valea Cânepii trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere prin care să spună că refuză să predea porcii, dar dacă pesta va ajunge în această localitate şi porcii vor deceda vor suporta rigorile legii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"În momentul de faţă, avem două focare noi de pestă porcină africană în Lanurile, de unde rezultă zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km. S-a luat măsura uciderii preventive a suinelor din localităţile Unirea, Valea Cânepii, Tufeşti şi Viziru. Am înţeles că există o nemulţumire a populaţiei în a nu preda porcii. Avem cadrul legal pentru uciderea de prevenţie, nu avem cadrul legal pentru a intra în curte, în proprietatea localnicilor. Cei care vor refuza uciderea suinelor o vor face pe propria răspundere. Ulterior, dacă porcii respectivi vor deceda, vor suporta rigorile legii", a declarat Paladi.
Prezent luni în localitatea Valea Cânepii, pentru a sta de vorbă cu oamenii şi a le explica ce consecinţe ar putea avea refuzul lor, medicul DSV Brăila, Dragoş Frigioiu, a declarat că în baza unui ordin al prefectului de Brăila, s-a stabilit o zonă de protecţie de 10 km, în care s-a decis uciderea porcilor pentru prevenţie.
"Dacă proprietarul de porci nu vrea să ne lase să intrăm, atunci apelăm la organele competente, care să ne permită să intrăm în exploataţie. Cei care refuză pot fi sancţionaţi contravenţional", a spus medicul veterinar.
Primarul comunei Unirea, de care aparţine satul Valea Cânepii, Ioan Ungureanu, s-a declarat nemulţumit de preţul oferit de autorităţi pe kilogramul de carne de porc în aceste cazuri.
"Eu am fost înştiinţat de DSV că azi va fi o măsură de protecţie pentru ca boala să fie limitată. Se vor omorî porcii din satul Valea Cânepii. Cu preţul de astăzi, de 8 lei/kg, nu va reuşi să cumpere nici măcar 10 kg de carne la Crăciun. Cel mai civilizat ar fi fost ca, în condiţiile în care omorâm porcii oamenilor, la Crăciun să le asiguri aceeaşi cantitate de carne cu acelaşi preţ", a declarat Ungureanu.
Valea Cânepii este un sat în comuna Unirea din judeţul Brăila situat la aproximativ 26 km faţă de oraşul Brăila.
Potrivit informaţiilor furnizate de DSV Brăila, până în prezent, din cauza pestei porcine africane, în judeţul Brăila au fost omorâţi 7.677 de porci din 14 focare.
Sursa: Agerpres
Etichete: animale, romania, braila, boala, porci, pesta porcina,
Dată publicare:
06-08-2018 23:12